وظیفه مردم در حمایت از تولید ملی چیست؟
دکتر مهدوی: مردم در زمینه تقاضا و عرضه وظیفه دارند. برای اینکه فرمایش مقام معظم عملی شود، باید مردم کالای ایرانی تقاضا کنند. حتی الامکان وقتی کیفیت کالا مناسب است، عرق ملی داشته باشند. من از تجربه های خودم میگویم. بخشی از تحصیلات من در ژاپن بوده. مردم ژاپن بسیار جدی، محصول ژاپنی را ترجیح میدهند. هرچند کیفیتش پایینتر و قیمتش بالاتر باشد. مثلاً گیلاس ژاپنی را به گیلاس امریکایی ترجیح می دهند. قارچ ژاپنی ده برابر قیمت چینی است، ولی مردم قارچ ژاپنی میخرند. البته وقتی شما قیمت واقعی را بپردازید، کیفیت هم خوب میشود. این درست نیست که فقط توصیه شود که بروید و کالای ایرانی بخرید. وقتی کیفیت خوب نیست، نه آنجا توصیه نمیشود. باید به مردم توصیه کرد، تا جایی که میشود بروند و کالای ایرانی بخرند. در زمینه عرضه هم باید به مردم هشدار داد که بیشتر بکوشند و عرضه بیشتر و بهتری داشته باشند و کیفیت را بالا ببرند. تا آنچه در ذهن هست تأمین شود و مردم برای خرید کالای ایرانی تشویق شوند بنابراین، صدا و سیما باید به مردم بگوید که کالای ایرانی تولید و عرضه کنید و در این زمینه بیشتر بکوشند.
دکتر عبدالملکی: همواره مقام معظم رهبری (مدظله العالی) درباره ضرورت همکاری و هماهنگی بخش مصرفی اقتصاد (اعم از خانوارها، دولت و مصرف کنندگان واسطه) جهت تحقق اهداف اقتصادی، تأکید کردند. معظم له در جهت پیشرفت تولید ملی نیز معظم له به خودداری از مصرف کالاهایی خارجی که مشابه داخلی آن وجود دارد توصیه نمودند. شاید ایثار مصرفکنندگان در این زمینه، تحمل اندکی کیفیت پایینتر یا اندکی قیمت بالاتر محصولات مشابه داخلی باشد، تا در میان مدت با پیشرفت مناسب تولید داخلی، کیفیت و قیمت مطلوب به دست بیاید. به طور کلی، با توجه به بازار بزرگ داخلی، هم گامی بخش مصرفی در ارتقای تولید، افزایش سرمایه گذاری و کاهش بیکاری نقش بسیار مؤثری خواهد داشت.
جهاد مصرفی این است که با پذیرش اینکه کفش ایرانی بد است و باید دو برابر هزینه کند، کفش ایرانی بخرد. مردی خارجی گفته بود: من این قدر پول ندارم که جنس ارزان بخرم. اگر طرف میخواهد جهاد کند، باید این کار را انجام بدهد. باید چهار تا کفش بخرد که صد هزار تومان در میآید. البته یک وقت فرد ناتوان است و پولی ندارد. خُب یک کار دیگر بکن. این کیفی که میخواهی بخری، مقایسه کن این سه هزار تومان است و آن یکی دو هزار تومان، تو کیف دو هزار تومانی ایرانی را بخر که دو تا میشود چهار هزار تومان. در همین حد میتوانی هزار تومان جهاد کنی. هر کس سهم و حدی دارد. منِ استاد دانشگاه میتوانم برای یک جفت کفش، در 2 سال پنجاه هزار تومان جهاد کنم و این کار را هم میکنم. اقتضای جهاد این است. الان خیلیها به این فکر می کنند تا مادامی که تولید بیکیفیت است، ما وظیفهای نداریم محصول ایرانی بخریم. در جلسه ای دانشجویی بسیاری از بچهها گفتند که از تولید شروع بشود. تولیدکنندگان کیفیتشان را بهتر کنند. من میگفتم که وظیفه تولیدکننده است که کیفیتش را بالا ببرد. جهاد او این است. جهاد تو هم این است که از جیب بزنی و جنس کم کیفیت را بخری، اما اگر تولیدکننده آمد و جنس کاملاً با کیفیت و رقابتی با جنس خارجی تولید کرد و تو خریدی، تو جهاد نکردی؛ یعنی تو آمدی و کاری منطقی و حساب گرانه کردی. اگر آن امریکایی هم بیاید ایران، کار تو را میکند. اینکه دیگر جهاد نیست. تو مادامی جهاد میکنی که حاضر بشوی جنس کم کیفیت بخری و متقبل خسارت بشوی. البته این کار در بلندمدت مؤثر است، چون اگر تقاضا بالا برود، او روی کیفیت محصولش کار میکند. دولت هم نظارت میکند. حالا بحث این است که واقعاً مردم و تولیدکنندهها و دولت و حتی جامعه دانشگاهی ما نمیدانند که تکلیفشان در این زمینه چیست؟ همه منتظرند رهبری،اول سال در دو _ سه سخنرانی، جزئیات تکلیف همه را مشخص کند.
با وجود تهدیدهای خارجی و داخلی، برونرفت از شرایط رکودی و پیشرفت تولید در کشور، مستلزم شناسایی الگوهای میانبر و کارآمد و بومی _ اسلامی است. در همین راستا، تکمیل الگوی اسلامی _ ایرانی و پیشرفت و نقش اندیشمندان و دانشگاهیان، اهمیت بسیاری دارد. در واقع، ترسیم شرایط و اقتضائات توسعه کارآفرینی، سرمایه گذاری و پیشرفت تولید در کشور، جزئی از الگوی اسلامی _ ایرانی پیشرفت است.
دکتر حسینی نسب: همه باید اهداف چشمانداز درازمدت کشور را بالاتر از هدف شخصی خود بدانند که امر سختی است، ولی باید تا جایی که می شود، با آموزش و فرهنگسازی و ایجاد روحیه جمعی آن را تقویت کنیم. البته روحیه جمعی در کشور در بسیاری از موارد بالاست، ولی در مسائل اقتصادی، این مقوله ضعیفتر و حسابگری بیشتر است. باید به نوعی به منافع ملی تأکید کرد. این مسائل در کوتاهمدت دست یافتنی نیست و به برنامه بلندمدت نیاز دارد.
هر کس باید به سهم خود، کاری را که به وی واگذار شده است، به بهترین وجه انجام دهد. افراد باید مسئولیتپذیر باشند و نباید این طور فکر کنند که اگر کاری را درست انجام ندهند، ضرر آن به خودشان بر نمیگردد و زیان آن برای دیگران است.
به قول معروف، «برو کار میکن مگو چیست کار/ که سرمایه جاودانی است کار.» انسان سرمایه را میسازد. سرمایه یعنی ماشینآلات، ساختمانها، تأسیسات، انسان همه اینها را میسازد. ممکن است شما در مراحل کمتر توسعهیافتگی، شکل ابتدایی سرمایه را بسازید. بعد کمکم آن را گسترش میدهید و تکنولوژی را ارتقا میدهید و این تکنولوژی به تکنولوژی پیچیدهای تبدیل میشود. بنابراین، در اینجا نقش انسان فوقالعاده مهم است. سرمایهگذاری مهم روی دستگاههای سرمایهای و تأسیسات ماشینهایی که وجودشان ضروری است. اینها را باید یک صاحب فنی برای ما بسازد. ممکن است پول آن را هم داشته باشیم، اما نتوانیم پالایشگاه بزنیم. در این شرایط باید از متخصص خارجی استفاده کنیم. پس آن توانمندیها را باید تقویت کنیم. هر کسی به سهم خود باید توانمندیاش را افزایش دهد. هر فردی در حیطه کار خود مسئول است. نباید همه مسئولیتها را به عهده دولت بگذاریم، بلکه همه باید مسئولیتپذیر باشند.
دکتر طغیانی: تولید ملی دو جنبه دارد: جنبه عرضه و مصرف، تولید کننده و مصرفکننده. شما بروید پوشک خوب ایرانی تولید کنید و شما هم که میخرید، کالای ایرانی بخر. پوشک، کالای استراتژیکی نیست که آلمانی باشد. دو درجه پایین تر را بخر. نگاه مردم مهم است. باید یک جریان فرهنگسازی در جهت تولید و مصرف انجام شود. وظیفه مردم این است که تولید ملی را ترجیح بدهند.
منبع:کتاب تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی بررسی مفهومی و راهکارهای رسانه ای