با همۀ این تجربه های تاریخی , مسیری که در کشور ما طی شد,به ویژه پس از دوران دفاع مقدس , مسیر دیگری بود. اوضاع اقتصادی و اجتماعی ما پس از جنگ ظرفیت آن را داشت که ما با همان روحیۀ جهادی و فرهنگ قناعت زمان جنگ به سمت تقویت و حمایت از تولید داخلی برویم و به یک قدرت اتقصادی منحصر به فرد , نه تنها در منطقۀ خود, بلکه در تمام دنیا مبدل شویم, اما در پیش گرفتن سیاست ها و توصیه های لیبرالی که عمدتا از باز کردن درهای اقتصادی و ارتباط با اقتصاد جهانی و لزوم تعامل با دیگر کشورهای دم می زد,عملا اقتصاد کشور را که فاقد زیر ساخت های تولیدی لازم بود, با اقتصادی مصرف زده و متکی به در آمدهای نفتی تبدیل کرد.
کالاهای ساخت ایران که به حمایت های دولتی و مردمی نیاز داشت, در رقابتی نابرابر با کالاهای خارجی قرار گرفت و کارخانه ها و کارگاه های تولیدی که در دهۀ شصت رو به رونق می رفتند, یکی پس از دیگری ورشکسته و تعطیل شدند. هر چه پیش آمدیم این وضعیت بدتر شد. خروجی هم معلوم است که چیست ؛ افزایش بیکاری و اتکاری بیشتر به در آمدهای نفتی ! از یک طرف , بیکاری فزاینده به مشکلات معیشتی دامن می زند و از طرف دیگر , اقتصاد وابسته به درآمدهای نفتی , با کوچکترین نوسانات و افت خیزها در بازارهای نفت , همچون موج های دریا بالا و پایین می رود.
فرمان دست شماست
حمایت از کالای ایرانی فقط یک شعار سال نیست ؛یک دستور سیاسی یا اداری بی مبنا و غیر واقعی هم نیست .حمایت از کالای ایرانی , چه در زمینۀ سیاستگذاری و ریل گذاری برای تقویت کمیت و کیفیت تولید داخلی که وظیفه دولت است و چه در زمینۀ ترویج و مصرف آن که وظیفۀ مردم است تنها مسیری است که برای پیشرفت اقتصادی و حل ریشه ای معضلات معیشتی در پیش روی ما قرار گرفته است . همه ما مسئولیم و باید تلاش کنیم کالای ایرانی به هر نحوی تقویت شود. خودمان باید تولید کنیم و خودمان مصرف کنیم تا اقتصاد مقاوم و پایدار بسازیم.
منبع:ماهنامه فرهنگی و مجله قدر شماره121
علماى ایران پیشنهاد کردند بانک ملى تشکیل شود و مردم تشویق شوند تا سرمایه هاى خود را به بانک تحویل داده و سهام دریافت بدارند.
علما و طلاب در این حرکت ملى براى مقابله با استقراض خارجى کتابهاى خود را فروختند .
پس از قرار داد ننگین 1907 که ایران را به دو منطقه تحت نفوذ انگلیس و روسیه تقسیم می کرد ،یکی از راه های علما برای مقابله با نفوذ بیگانگان، حمایت از تولید ملی و تحریم کالاهای خارجی بود .
در اصفهان آیت الله آقا نجفى اصفهانی مردم را به خطرهاى این قرارداد ذلت بار هشدار داد و به مردم سفارش کرد: کالاهاى انگلیسى را نخرند و به جاى آن از تولیدهاى داخلى استفاده کنند. راهى که با موفقیت در زمان میرزاى شیرازى(ره) در مبارزه با کمپانى رژى و تحریم تنباکو تجربه شده بود.
در شرایط بحرانی اقتصاد جهانی که بر اقتصاد ما نیز اثر گذاشته و همچنین تحریم های بسیاری که به نظام جمهوری اسلامی ایران، در 33 سال گذشته تحمیل شده، رهبر معظم انقلاب اسلامی، سال 1391، سال تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی نام گذاری فرمودند. بنابراین، توجه ویژه به بحث تولید، کار و سرمایه و نقش آن در پیشرفت جامعه، امری ضروری و مهم است. از این رو، توجه به سازوکارهایی که می تواند موجب رونق تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی باشد، ضروری است. مسلّماً خانواده یکی از این سازوکارهای اثرگذار بر تولید ملی است که واکاوی نقش آن در تولید ملی ضروری است.
مدیریت صحیح اقتصاد خانواده یکی از مسائل مهمی است که می تواند بر رشد و پیشرفت اقتصاد کشور اثرگذار باشد. از این رو، آموزش رفتارهای اقتصادی صحیح به خانواده ها، یکی از وظایف رسانه ها به شمار می رود. رسانه ها می توانند به خانواده ها آموزش دهند چه کالاهایی را خریداری و مصرف کنند. همچنین رسانه ها می توانند شیوه صحیح سرمایه گذاری را به خانواده ها آموزش دهند.
توجه به ظرفیت های اثرگذاری رسانه بر افراد و گروه های اجتماعی، یکی از مباحث بسیار مهم است که باید صاحبان رسانه ملی به آن توجه کنند. رسانه می تواند با اولویت دادن به رونق تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی، عاملی مهم برای رشد و پیشرفت اقتصاد کشور باشد. از این رو، شناخت ظرفیت اثرگذاری و تعامل آن با خانواده، بسیار ضروری است.
منبع:کتاب رسانه و نقش خانواده در تولید ملی، حمایت از کار و سرمایه ایرانی
“از جمله نقشهها، كه معالاسف تأثير بزرگي در كشورها و كشور عزيزمان گذاشت و آثار آن باز تا حد زيادي به جا مانده، بيگانه نمودن كشورهاي استعمارزده از خويش و غربزده و شرقزده نمودن آنان است. و غمانگيزتر اينكه آنان ملتهاي ستمديده زيرسلطه را در همهچيز عقب نگهداشته و كشورهايي مصرفي بار آوردند. … وارد كردن كالاها از هر قماش و سرگرمكردن بانوان و مردان، خصوصاً طبقه جوان، به اقسام اجناس وارداتى، از قبيل ابزار آرايش و تزئينات و تجملات و سرگرم كردن و به تباهي كشاندن جوانها، كه عضو فعال هستند… و دهها از اين مصائب حساب شده، براي عقب نگهداشتن كشورهاست “.
وصيتنامه امام خميني(ره)