می دونم تفاوت دیدگاه چیزی هست که دچارش هستیم چون هر کدوم از ما از دیدگاه خودمون به دنیا نگاه می کنیم امام نمی دونم چرا کمی عمیق نمیشیم وقتی پای موضوعات شخصی باشه سعی می کنیم عمیق فکر کنم ولی پای اجتماع باشه سطحی و سرسری واقعا باور نداریم که اطراف در زندگی ما هم نقش دارند و ما هم در زندگی دیگران.
یکی از این عدم تفکر کمی عمیق اینکه چرا حرفهایی که علیه کشور زده میشه درست قلمداد می شن ولی حرفهای غرور آفرین مربوط به پیشرفت کشور کذب معرفی میشن تا حالا فکر کردید اگر ما اقتدار کشور رو باور کنیم یعنی راه اقتدار ایران و ایرانی رو در ذهنمون باز کردیم و راه شکوفا شدن کشور را پیدا. این افکار فقط باعث مسموم شدن افکار جامعه میشه و هزینه این باورهای نادرست اینه که ما خیلی بیشتر از خیلی باید تلاش کنیم تا پیشرفت کنیم و آباد و البته سختر به طراز کشورهای درجه اول جهان برسیم در واقع برای پیشرفت «یکدست شدن لازمه » و شایعات, مانع این یکدستی میشه اینجاست که روایت زن مسلمان با تفکر کمی عمیق می تونه سد راه هر عامل تفرقه انداز باشه. باور نداری فقط کافیه کمی فکر کنی.
نام گذاری سالها با عناوین مختلف , تنها جنبه نمادین ندارد؛بلکه هدف اصلی از طرح شعار سال جنبۀ راهبردی آن است که باید مصرف کنندگان , سیاست گذاران و دولت مردان مد نظر قرار دهند. در سال های گذشته , آنچه بیشتر مد نظر قرار گرفته, جنبۀ نمادین شعار سال بوده و کمتر به بعد سیاست گذاری آن توجه شده است.
وقتی از سیاست گذاری صحبت می شود, منظور اقدامات و سیاست هایی است که دولت به منظور تحقق اهداف مورد نظر خود در پیش می گیرد.نگاه نمادین به شعارهای اقتصادی سال ناشی از نگاه های سطحی و ظاهری است و به شعار زدگی , عمل نکردن و گزارش ها و تحقیقات بدون اثر منجر می شود. این سطح از آسیب تنها مختص به خواص جامعه , اعم از سیاستگذاران , مسئولان کشوری و نخبگان علمی نمی شود؛ بلکه در میان عوام جامعه و آحاد مردم نیز در سطح وسیعی وجود دارد. مردم به عنوان مصرف کنندگان نقش پر رنگی در تحقق شعار «حمایت از کالای ایرانی» دارند؛ زیرا در شکل دادن به رفتارهای اقتصادی و اجتماعی سهم بزرگ و چشمگیری دارند.
نظام تولید و توزیع توسط مردم شکل می گیرد . مردم از یک سو فعال اقتصادی هستند و تولید و توزیع را شکل می دهند و از سوی دیگر با تقاضای مصرفی خود به تولید جهت می دهند. اگر مردم کالایی را تقاضا نکنند , هیچ تولید کننده یا وارد کننده ای مایل به تولید و عرضۀ آن نخواهد بود. بنابراین مردم نقشی اساسی در تحقق اقتصادی مقاوم دارد. همین که تأثیر خرید جنس ایرانی به عنوان یکی از جنبه های حمایت از کالای ایرانی برای مردم تبین شود, تأثیر بسیاری در آگاهی آنان دارد. در ذیل به صورت خلاصه به چند اثر خرید کالای ایرانی توسط مردم اشاره می کنیم.
بسیاری از کالای های خارجی که مردم مصرف می کنند , مشابه داخلی دارند و به دست تولید کنندگان داخلی نیز تولید می شوند, سرمایه یکی از عواملی است که شکل گیری تولید و شروع هر کار اقتصادی وابسته به وجود آن است. تولید کنندۀ کالا برای خرید ماشین آلات , زمین و دیگر ملزومات به پول و سرمایه نیاز دارد و بدون آن امکان شروع فعالیت اقتصادی برایش وجود ندارد. بنابراین برای شکل گیری تولیدات داخلی, سرمایه گذاری بزرگی صورت گرفته و مصرف نکردن کالای داخلی و مصرف کالای مشابه داخلی به معنای از بین بردن این سرمایه های و استهلاک تدریجی آنهاست, خودرو سازی یک نمونۀ عینی در این زمینه است. برای شکل گیری این صنعت در کشور , سرمایه و هزینه عظیمی صرف شده و استفادۀ نادرست از بدین معناست که سرمایه های کمتری نسبت به تولید کنندگان و رقیبان خارجی کسب می کنند و توان آنها برای رقابت با کالای خارجی کاهش می یابد. کاهش قدرت رقابتی تنها محدود به کاهش صادرات نمی شود؛ بلکه به کاهش کیفیت کالاها نیز منجر خواهد شد؛ زیرا کاهش در آمد تولید کننده موجب می شود که توانایی کمتری برای نوآوری داشته باشد. بنابراین کیفیت کالاهای داخلی تنها به تولید کنندگان بستگی ندارد؛ بلکه مردم نیز نقش مؤثری در این زمینه دارند.
منبع:ماهنامه قدر شماره122
افزایش اشتغال و مبارزه با فقر و بیکاری نیز یکی از آثار حمایت از کالای ایرانی است . بیکاری یکی از معضلات امروز کشور است. مصرف کالای خارجی که مشابه ایرانی دارد, به معنای بیکاری کارگران داخلی و اشتغال کارگران خارجی است ؛ در صورتی که بسیاری از تولیدات داخلی از نظر سطح کیفی تفاوتی با کالای وارداتی ندارد.
بنابراین مردم با مصرف کالای ایرانی می توانند سهم بسیاری در بیکار نشدن نیروی کار داخلی داشته باشند و نقش آنها در کنار دولت بسیار چشمگیر است.
خرید کالای ایرانی موجب جلوگیری از خروج ارز نیز می شود . یکی از معضلات کشور, نیاز به دلار و ارزهای خارجی است. بخش عمده ای از این نیاز ناشی از واردات کالاهای مصرفی است که موجب مصرف منابع ارزش کشور می شود. مصرف کالای ایرانی موجب کاهش نیاز به دلار و ارزهای خارجی می شود و نقش بسیاری در کنترل شوک های ارزی و افزایش ناگهانی قیمت آن دارد.
منبع: ماهنامه قدر شماره122
با همۀ این تجربه های تاریخی , مسیری که در کشور ما طی شد,به ویژه پس از دوران دفاع مقدس , مسیر دیگری بود. اوضاع اقتصادی و اجتماعی ما پس از جنگ ظرفیت آن را داشت که ما با همان روحیۀ جهادی و فرهنگ قناعت زمان جنگ به سمت تقویت و حمایت از تولید داخلی برویم و به یک قدرت اتقصادی منحصر به فرد , نه تنها در منطقۀ خود, بلکه در تمام دنیا مبدل شویم, اما در پیش گرفتن سیاست ها و توصیه های لیبرالی که عمدتا از باز کردن درهای اقتصادی و ارتباط با اقتصاد جهانی و لزوم تعامل با دیگر کشورهای دم می زد,عملا اقتصاد کشور را که فاقد زیر ساخت های تولیدی لازم بود, با اقتصادی مصرف زده و متکی به در آمدهای نفتی تبدیل کرد.
کالاهای ساخت ایران که به حمایت های دولتی و مردمی نیاز داشت, در رقابتی نابرابر با کالاهای خارجی قرار گرفت و کارخانه ها و کارگاه های تولیدی که در دهۀ شصت رو به رونق می رفتند, یکی پس از دیگری ورشکسته و تعطیل شدند. هر چه پیش آمدیم این وضعیت بدتر شد. خروجی هم معلوم است که چیست ؛ افزایش بیکاری و اتکاری بیشتر به در آمدهای نفتی ! از یک طرف , بیکاری فزاینده به مشکلات معیشتی دامن می زند و از طرف دیگر , اقتصاد وابسته به درآمدهای نفتی , با کوچکترین نوسانات و افت خیزها در بازارهای نفت , همچون موج های دریا بالا و پایین می رود.
فرمان دست شماست
حمایت از کالای ایرانی فقط یک شعار سال نیست ؛یک دستور سیاسی یا اداری بی مبنا و غیر واقعی هم نیست .حمایت از کالای ایرانی , چه در زمینۀ سیاستگذاری و ریل گذاری برای تقویت کمیت و کیفیت تولید داخلی که وظیفه دولت است و چه در زمینۀ ترویج و مصرف آن که وظیفۀ مردم است تنها مسیری است که برای پیشرفت اقتصادی و حل ریشه ای معضلات معیشتی در پیش روی ما قرار گرفته است . همه ما مسئولیم و باید تلاش کنیم کالای ایرانی به هر نحوی تقویت شود. خودمان باید تولید کنیم و خودمان مصرف کنیم تا اقتصاد مقاوم و پایدار بسازیم.
منبع:ماهنامه فرهنگی و مجله قدر شماره121